Validointi - tunteen ja kokemuksen todeksi vahvistaminen

12.02.2022

Se, mitä sinussa tapahtuu, on tärkeää. 

Omien tuntemusten huomaaminen on yhteyttä itseen, ja se on pohja mielen hyvinvoinnille.

Kuitenkin moni meistä on oppinut johdonmukaisesti mitätöimään omia tunteita ja kokemuksia. Ikään kuin vaikeita tunteita tai kokemuksia ei saisi ollakaan, tai ainakin ne kannattaisi äkkiä työntää pois ja pakottaa itsensä tuntemaan jotain mukavaa.   Tai että meidän pitäisi aina työntää omat tarpeemme ja tunteemme syrjään, ja miettiä asioita vain muiden kannalta. Usein tarkoituksemme on hyvä ja näin meitä on opetettu, joten on hyvin ymmärrettävää toimia niin. Kuitenkin omalle hyvinvoinnille ja yhteisöinä toimimiselle voi olla hyvin merkityksellistä harjoitella myös validoinnin taitoa.

Validoivat vaihtoehdot voisivat olla vaikkapa tällaisia:

Mitätöivä vaihtoehto: "Apua, mikä ajatus - olenpa halpamainen ihminen, kun tällaista mietin."

Validoiva vaihtohto: "Oho, mielenkiintoinen ajatus - mistähän tämä nousi? Mutta tällaiset vihaiset ajatuksethan ovat ihan ymmärrettäviä tällaisissa tilanteissa, kun minun rajojani on loukattu - mitenköhän voisin ilmaista tämän rakentavasti tai rauhoitella nyt itseäni?"

Tai "Mitäpä tässä nyt surkuttelemaan, ilo pintaan, vaikka sydän märkänisi!", kuten vanha sanonta kuuluu.  Validoiva vaihtoehto: "Kyllä, nyt tuntuu tosi pahalta - ja saa tuntuakin. Surukin kuuluu elämään, antaa sen tuntua ja tehdä työtään, ajallaan se helpottaa. Mitähän voisin tehdä nyt, että olo vähän helpottuisi?"

Karine Bell on Sveitsissä asuva kulttuuriantropologi ja Rooted-yhteisön perustaja (https://newrepublicoftheheart.org/person/karine-bell/ ). Kuuntelin aikonaan hänen podcastinsa validoinnista ja sen vastakohdasta invalidoinnista eli mitätöinnistä, ja ne saivat aikaan valtavan oivalluksen. Ymmärsin, miten valtavan suuri merkitys validoinnin harjoittelulla onkaan sekä itsellemme, että ihmisille ympärillämme. Suomensin Karinen podcastit ja jaan suomennokset nyt kaikkien saataville tekstiversioina: toiveeni on, että tämä olennainen taito voisi juurtua pikkuhiljaa myös suomalaiseen mielenmaisemaan.

Katso linkistä myös suomennos podcastin jatko-osalle, joka käsittelee tunteen ja kokemuksen mitätöintiä eli invalidointia.

Otsikkosi

Season 1, Ep 55: Validating Experience (and it's near enemy):

https://www.karinebell.com/bold-as-love-podcast/season-1-ep-55-validating-experience-and-its-near-enemy (alkuperäinen englanninkielinen podcast, jonka pohjalta suomennos on tehty) 

T